Ekologiczna żywność
Smoothie to modne określenie oznaczające ni mniej, więcej tylko polski koktajl. Jego bazą są przede wszystkim owoce i warzywa, z dodatkiem produktów nabiałowych, mlek roślinnych, a także substancji słodzących. Sama nazwa pochodzi od angielskiego słowa „smooth”, czyli gładki, i odnosi się do jedwabistej konsystencji lubianych napojów. Czy moda na smoothie ma jednak jakieś racjonalne podstawy żywieniowe?
Hodowla kóz towarzyszy ludzkości już od ponad 10 tysięcy lat jako źródło mięsa, skór, mleka, a nawet paliwa, które pozyskiwano ze zwierzęcych odchodów. Ser kozi prawdopodobnie po raz pierwszy pojawił się około 7000 lat p.n.e., kiedy nomadzkie plemiona w Azji zaczęły się osiedlać. Dla współczesnego nabiału przełomem było jednak wynalezienie w połowie XIX w. pasteryzacji, która pozwoliła oferować produkt bezpieczny dla konsumenta. Od tamtej pory królestwem kozich serów stała się Francja.
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z koncentracją, sennością oraz bólem stawów. Takie samopoczucie sprawia, że zamiast cieszyć się z wiosny, martwimy się o swoje zdrowie. Na szczęście proste w przygotowaniu herbaciane koktajle regeneracyjne pomogą nam szybko stanąć na nogi.