Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza |
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Obecnie, za sprawą badań naukowych, owsianka na śniadanie już ... |
Kiełki brokułu – naturalny lek na choroby cywilizacyjne! |
Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w., dopiero po serii ważnych odkryć naukowych, przeprowadzonych w latach 1992-1997, dietetycy zainteresowali ... |
Dodadzą Ci energii i poprawią urodę! Dlaczego jeszcze warto jeść płatki drożdżowe? |
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w różnych formach bywają powszechnie konsumowane na całym świecie, same płatki drożdżowe są ich nieaktywną ... |
Lidl wprowadza „mleko prosto od krowy”. Czy to przywoła wspomnienia z dzieciństwa? |
W sklepach Lidl Polska znajdziemy świeże mleko prosto od krowy, które oferowane jest w szklanych butelkach. |
Masło orzechowe – must have sportowców |
Chrupiące lub gładkie, solone lub naturalne, na kanapce lub w koktajlu, z orzechów ziemnych lecz niekoniecznie – masło orzechowe w większości wariantów to jedna z najzdrowszych przekąsek na świecie. Doceniają ją sportowcy, wegetarianie i wszyscy dbający o formę i zdrowie. Jak wybrać ... |
Są zdrowe, chrupiące i delikatne w smaku. Dlaczego warto hodować kiełki soi? |
Kiełki soi szczególną popularnością cieszą się w Korei, gdzie uprawia się je na szeroką skalę i sprzedaje na kilogramy w sklepach i na rynkach. Do gotowania chętnie wykorzystują je również Chińczycy, Japończycy, Tajowie, a także mieszkańcy Wietnamu, Kambodży, a nawet Filipin i Indonezji. W ... |
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli |
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ... |
Zmęczenie, kaszel i oparzenia...Na co jeszcze pomaga ocet jabłkowy? |
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy. |
Z czego zrobione jest tofu? |
Diety oparte w większości na produktach pochodzenia roślinnego zyskują w Polsce i w Europie coraz większą popularność, szczególnie wśród młodych ludzi. Bardzo ważne jest jednak, aby pamiętać, że dieta wegetariańska nie powinna polegać tylko na unikaniu mięsa. Aby dostarczyć organizmowi wszystkich ... |
Antyoksydantowy dodatek do pit, hamburgerów, tortilli czy pizzy! |
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne, ciemnoczerwone lub purpurowe płody – w Polsce do najpopularniejszych należy np. „Red Baron”. Z botanicznego ... |